Onko parempi kirjoittaa blogia anonyymisti vai omalla nimellä?

 

Kysymykseen ei ole olemassa yhtä oikeata vastausta. Erityisesti silloin mikäli bloggaaja kirjoittaa hyvin henkilökohtaisista asioista, on syytä miettiä onko järkevä kirjoittaa omalla nimellä. On tärkeä miettiä kuinka paljon henkilö haluaa viestiä omasta elämästään toisille. Mikäli blogi on avoin kaikille, sen voi nähdä kuka vain, myös pahaa haluavat tahot.

Mikäli kirjoitetaan anonyymisti, henkilöllisyys voi silti paljastua helposti. Kuvat voivat riittää paljastamaan henkilöllisyyden, tai tarkka kuvaus mitä henkilö on tehnyt. Myös viittaukset johonkin tiettyyn paikkaan voivat paljastaa henkilön. Samoin myös esimerkiksi harrastukset, kielitaito tai muu osaaminen voi edesauttaa anonymiteetin takaa kirjoittavan henkilön paljastumista.

Mikäli henkilö yhtään epäilee omalla nimellään kirjoittamista, on paremmin kirjoittaa anonymiteetin takaa. Jotkut tunnetutkin bloggaajat ovat aloittaneet juuri näin, ensin anonyymisti ja sitten omalla nimellään. Ilmiö ei loppujen lopuksi ole kovin uusi, ovathan tunnetut kirjailijatkin kirjoittaneet nimimerkin takaa.

Syitä anonymiteetin takaa kirjoittamiselle on runsaasti. Esimerkiksi blogin henkilökohtainen luonne ja se että blogi käsittelee varsin arkoja aiheita, joista voi olla vaikea puhua omalla nimellään. Tietyt mielipiteet voivat myös synnyttää voimakkaita vastareaktioita, ja anonymiteetti voi olla järkevämpi valinta. Nimimerkillä voidaan kirjoittaa myös silloin kun bloggaaja ei ole jonkun alan asiantuntija.

Blogin lukijoiden joukossa on mahdollisesti henkilöitä, joiden ei toivoisi lukevan kaikkea mitä sinne on kirjoitettu. Esimerkiksi työnantajan ei toivota lukevat känniblogia tai vaimon ei haluta näkevän kuvia kauniista naisista ulkomaan matkoilla. Anonymiteetteja on olemassa erilaisia. On mahdollista olla joko täysin anonyymi tai osittain anonyymi. Myös on mahdollista, että henkilö luo itselleen valheellisen, kuvitellun persoonan.

Anonyymin blogin tekemiseen on olemassa useita vinkkejä. Ensiksi kannattaa käyttää sellaisia sähköpostiosoitteita, joista ip-osoite ei selviä. Yahoo, Gmail tai Hotmail ovat huonoja. Samoin kannattaa välttää sellaisten nimimerkkien käyttöä, jota olet käyttänyt muilla sivustoilla. On myös katsottava missä blogiin kirjaudutaan, työkoneella ei tätä kannata tehdä. Verkkotunnuksen tulisi olla anonyymi.

Nimellä kirjoittamisesta voi olla hyötyä esimerkiksi työtä etsiessä. Samoin mikäli henkilö haluaa tehdä itseään tunnetuksi, on se usein helpompi tehdä omalla nimellä. Myös netissä verkostoituminen voi olla helpompaa, että henkilö esiintyy omalla nimellään.

Mikäli henkilö kirjoittaa toisista henkilöistä, varsinkin silloin on tärkeää esiintyä omalla nimellä. Tosin tiedämme paljon esimerkkejä erilaisista keskusteluforumeista, joilla ihmiset haukkuvat toisia ihmisiä nimimerkin takaa. Joskus bloggarit saattavat saada ei-toivottuja ihailijoita, jotka ottavat yhteyttä liian usein. Erityisesti lifestyle-bloggarit ovat kokeneet tällaista.

Toisaalta, nimimerkki mahdollista vapaamman kirjoitustyylin. Moni saattaa uskaltaa kirjoittaa vapaammin ja provosoivammin nimimerkin takaa kuin omalla nimellään.

magazine-elite