Blogin yksi tyyppi: mikroblogit

 

Mikroblogille on tyypillistä se, että ne sisältävät vähemmän tekstiä kuin tavallinen blogi. Esimerkiksi twitteriä voidaan pitää mikroblogipalveluna, vaikka kaikki eivät olekaan sitä mieltä, että twitter olisi mikroblogi. Yammer eroaa twitteristä siinä että se on suunniteltu ryhmien, esimerkiksi yritysten sisäiseen käyttöön. Sivustolla kiinnitetään erityisen paljon huomiota turvallisuuteen ja yksityiseen. Yammeriin pääsee tietyn sähköpostisosoitteen omaavat henkilöt, eli esimerkiksi yrityksen omaa sähköpostia käyttävät henkilöt. Yammeria käytetään esimerkiksi eri oppilaitoksissa. Siellä pystytään esimerkiksi jakamaan tiedostoja tai linkkejä tai kuvia. Yammer on menestynyt erittäin hyvin yrityskäytössä. Yammerin kaltainen mikroblogi sopii hyvin esimerkiksi yritystä koskevan tiedon levittämiseen ja tiedon kysymiseen. Yammer perustettiin vuonna 2008. Samoin kuin monille muille suosituille nettipalveluille on käynyt, myös Yammerin osti suuryritys, tässä tapauksessa ostaja oli Microsoft.

Samantyyppinen ryhmätyösovellus on Socialcast. Sovellus on varsin vähän tunnettu Suomessa.

Monilla blogipalveluilla, kuten WordPress ja Blogger on mikroblogien kaltaisia ominaisuuksia. Samoin Facebookin käyttöliittymällä on paljon yhtäläisyyksiä Mikroblogipalvelujen kanssa. Myös Linkedin Myspace ja google + muistuttavat mikroblogisivustoja. Erityisesti näiden sivustojen statuspäivitykset ovat tyypillisiä mikroblogien ominaisuuksia.

Suomalainen Jaiku oli yksi ensimmäisistä mikroblogisivustoista, kaksi suomalaista perusti palvelun vuonna 2006. Google osti Jaikun, ja sen kehittäminen hidastui ja lopulta loppui. Qaiku on Jaikun seuraaja. Myös siinä, aivan kuten Jaikussa tekstit saavat olla korkeintaan 140 merkkiä pitkiä. Qaikussa voi luoda oman kanavan, jonne pääsee vain kutsusta. Qaiku ei ole myöskään enää toiminnassa

Mikroblogien etu ja haitta on niiden lyhyys. Hyvänä puolena on se, että vain olennainen tieto esitetään. Ne soveltuvatkin hyvin tiedottamiseen. Niitä on myös yleensä helppo selata.

Mikroblogien etu tavallisiin blogeihin verrattuna on se, että käyttäjät seuraavat mikroblogeja yleensä varsin säännöllisesti. Useat julkisuuden henkilöt käyttävät mikroblogeja pääasiallisena viestintäkanavanaan yleisölle. Esimerkkinä tästä on Lady Gaga, joka paljasti albuminsa ensimmäisen singlen Twitterissä. Samoin myös monet poliitikot viestittävät mielellään Twitterissä, kuuluisimpana esimerkkinä USA:n presidentti Donald Trump. Mikroblogeja käytetään esimerkiksi opinnoissa. Mikroblogeja käytetään myös esimerkiksi mainonnassa. Esimerkiksi poliitikoille mikroblogit tarjoavat varsin edullisen väylän mainostaa. Samoin yrityksille mikroblogit ovat edullisia.

Twitter on onnistunut lyömään läpi siinä, missä monet muut mikroblogipalvelut eivät ole onnistuneet. Twitteristä on tullut todella suosittu ja moni seuraa niin ystävien kuulumisia kuin maailman tapahtumia twitterin kautta. Mikroblogien kautta voidaan muodostaa erilaisia sosiaalisia verkostoja. Näiden käyttäjät eivät välttämättä tunne toisiaan.

Mikroblogien ongelmat ja riskit ovat samansuuntaisia kuin muidenkin blogien. Hetken mielijohteesta tehdyt jutut jäävät helposti elämään, vaikka ne otettaisiinkin verkosta pois nopeasti. Mikroblogit joutuvat usein myös hakkereiden hyökkäysten kohteeksi

magazine-elite