Ruoka- ja matkablogit

Suomessa tunnettu blogimuoto on erilaiset ruokablogit. Nettisivusto herkkusuu.fi kokoaa parhaimmat ruokablogit samalle alustalle. Vaikka ruokablogit ovat itsessään erikoisala, myös ruokablogien sisällä erikoistutaan. Esimerkiksi Emerald City blogissa puhutaan leivonnaisista, blogista löytyy kakkujen ja torttujen reseptejä. Useimmat sivuston blogit ovat kirjoitettu suomeksi, mutta löytyypä sieltä blogi, joka on kirjoitettu suomeksi ja viroksi. Lautasellesi-blogi on toiminut jo vuodesta 2011.

Niin kuin monet muutkin blogit, myös ruokablogeista on olemassa lukuisia listauksia. Ruokablogien top-10 listauksien sisältö vaihtelee paljon. Esimerkiksi blogit jotain maukasta sekä terveelliset herkut ovat pärjänneet listauksissa hyvin. Blogien suosiosta kertoo myös se, että monet kauppaketjut toimivat yhteistyössä bloggaajien kanssa.

Ruokablogit toimivat eräänlaisina keittokirjojen kilpailijoina. Keittokirjoja myydäänkin usein erittäin halvalla. Yhtenä syynä tälle on se, että niitä on vaikea myydä kalliilla hinnalla, koska samoja ohjeita on helposti saatavilla netistä. Ruokablogit ovat usein myös ammattilaisten tai muuten erinomaisten kokkien kirjoittamia, joten laatukaan ei ole välttämättä huonompaa.

Ruokablogeissa visuaalisuus on usein erittäin tärkeää. Monet ruoanlaittajat laittavat myös herkullisen näköisiä kuvia blogeihinsa. Photoshop saa tietysti usein aikaan sen, että annokset saattavat näyttää vielä paremmilta kuin ne todellisuudessa edes ovatkaan. Tämä kuuluu olennaisena osana blogimaailmaa. Kaikki eivät tästä pidä, mutta asiaa on vaikea muuttaa.

Matkablogit ovat varsin suosittu blogimuoto. Suosittu suomalainen matkablogialusta on rantapallo Moni suomalainen kirjoittaa blogia matkoiltaan. Rantapallo-sivustolle on helppo laittaa oma blogi pystyyn, sen sijaan matkabloggaajat.fi-sivustolle on vaikeampi päästä ja ylläpitoon tulee ottaa yhteyttä. Niin kuin monia muitakin blogeja, myös matkablogeja laitetaan paremmuusjärjestykseen.

Matkablogeistakin voi olla vaikea tehdä persoonallisia ja yksilöllisiä, sillä ihmiset ovat yhä paremmin tietoisia muista maista ja maanosista. Ehkä matkablogeissakin hyvä neuvo on sama kuin muita blogeja kirjoittaessa – erikoistuminen johonkin kapeaan alaan. Sellainen blogi kuin kirjakaupat maailmalla tai torin ympäri maailmaa saattaa olla kiinnostavampi blogi kuin minun matkani – blogi.

magazine-elite