Bloggaaminen maailmalla: Kiina

 

Jos venäläiset blogit ovat huonosti tunnettuja Suomessa, varmaan samaa voi sanoa kiinalaisista blogeista. Aloitetaan siitä, millä alustoille kiinalaiset usein kirjoittavat blogia.

Sina Weibo on Kiinan suurin mikroblogi ja Sina Blog on Kiinan suurin blogisivusto. Se on onnistunut haalimaan kuuluisuuksia blogisivustonsa käyttäjiksi. Kyseessä on yleissivusto, josta löytää blogeja aiheesta kuin aiheesta. Myös yleisö on laajaa, sivustolla vierailee niin maan korkeasti koulutetut henkilöt kuin vähän kouluja käyneet ihmiset. Sina Blogin hakukone kannustaa ihmisiä kirjoittamaan ajankohtaisista aiheista, jotka saavat kotisivulla enemmän tilaa.

Tencent on Kiinan suurin Internet portaali. Monet tunnetut chattipalvelut kuten QQ ja WeChat ovat tämän yrityksen palveluita. Yritksen tunnetuin blogipalvelu on Tencent Dajia. Sina Blogiin verrattuna tämän sivuston sisältö tuottaa monet tutkijat ja akateemisesti koulutetut. Siellä puhutaan pääasiassa politiikasta, yhteiskunnallisista aiheista, historiasta, kulttuurista ja kirjallisuudesta. Tencent Dajia julkaisee tekstejä ainoastaan tunnetuilta henkilöiltä ja jokainen julkaistu teksti tarkastetaan. Toisaalta, Tencent Dajian etuihin kuuluu se, että tekstin kirjoittajalle maksetaan tekstistä.

Baidu Baijia on samantyyppinen palvelu kuin Tencent Dajia. Baidun blogit keskittyvät pääasiassa teknologiaan ja Internetiin kun taas Tencent Dajian teksteissä käydään pääasiassa läpi humanistisia aiheita. Myös Consensus-sivustolla julkaistaan pääasiassa tunnettujen kirjoittajien blogeja. Muita tunnettuja kiinalaisia blogisivustoja ovat muun muassa Hu Xiu ja TMTPost.

magazine-elite