Blogaaminen on mahdollisuus jokaiselle

Kuin henkilökohtainen sanomalehti

Jos olet kiinnostunut kirjoittamisesta, saatat olla hyvä bloggaaja. Bloggaaminen on suosittu mediataito nykyään, ja sillä on samaa sisältöarvoa kuin sanomalehdillä. Blogi onkin kuin henkilökohtainen sanomalehti verkossa.

Bloggaaja keskittyy useimmiten tiettyyn aiheeseen tai ilmiöön. Blogissa voi olla myös kaupallista yhteistyötä jonkin tuotemerkin kanssa, jolloin blogiotsikko voisi olla: Birkenstock on edelläkävijä jalkineissa. Bloggaaja voi tällöin saada korvauksen siitä, että blogi käsittelee tuotemerkkiä tai tuo sen jollakin tavalla esille.

Nykyään julkaisukynnys on madaltunut ja jokainen voi olla halutessaan reportteri. Tämä onkin muuttanut maailmaa rajusti, koska blogeissa voidaan uutisoida asioista, jotka eivät olisi perinteisessä mediassa ylittäneet uutiskynnystä.

Blogi on julkkiksen oikaisumedia

Julkisuuden henkilöt ovatkin ottaneet blogi-idean omakseen, koska he ovat huomanneet, että blogin avulla voi hallita julkisuutta ja säädellä sitä, mitä heistä kirjoitetaan. Blogi onkin hyvä oikaisumedia julkkiksille.

Siksi asetelma onkin kääntynyt päälaelleen: nyt sanomalehdet ja muut mediat seuraavat julkkisten blogeja, koska niissä saatetaan tiedottaa tärkeistä ja kiinnostavista asioista. Enää esimerkiksi poliitikko ei lähetä lehdistötiedotetta vaan julkaisee tiedotteen blogissaan. Sieltä se useimmiten leviää valtamedioihin ja saa näin valtakunnallisen näkyvyyden. Tunnettuja poliitikkobloggaajia ovat esimerkiksi Paavo Väyrynen ja Eija-Riitta Korhola.

Kiinnostus blogaamiseen riippuu kirjoitustaidosta: jos poliitikko ei osaa kirjoittaa oikeakielistä suomea, hän ei ehkä ala bloggaajaksi. Silloin esimerkiksi hänen avustajansa kirjoittaa hänen tiedotteensa. Toki avustaja voi kirjoittaa myös vaikkapa kansanedustajan blogia tämän sanelemana.

Blogi antaa mahdollisuuden vallankäyttöön tavalliselle kansalaiselle

Jos tavallinen kansalainen aloittaa blogaamiseen, kirjoitustaidon ei tarvitse olla journalistitasoa. Blogit vilisevätkin jopa yksinkertaisia yhdyssanavirheitä, mutta se ei haittaa, koska sanoma on oikeakielisyyttä tärkeämpää. Siksi kannattaa miettiä asiaa myös siltä kantilta, jääkö jotain sanomatta mediassa sen takia, että sanojalla ei ole tarpeeksi viestintätaitoja.

Blogaaminen liittyy siis myös demokratiaan ja vallankäyttöön; kansalainen voi kokea, että hänellä on tärkeää sanottavaa, mutta sanomalehdet eivät ole kiinnostuneita hänestä. Nykyään kansalainen voikin julkaista asiansa blogissaan, jolloin hänen sanomansa saa julkisuutta. Enää ei siis tarvitse rukoilla sanomalehteä julkaisemaan mielipidekirjoitusta, koska sen voi tehdä itse.

Vielä on kuitenkin ongelmana se, että tavallisen kansalaisen blogi ei saa tarpeeksi julkisuutta, jolloin sen sanomat eivät tule suuren yleisön tietoon. Siksi edelleen on voimassa valtamedioiden portinvartijuus sen suhteen, mistä Suomessa puhutaan.

Runsas sisällöntuotanto itseä kiinnostavasta aiheesta on tärkeää

Jos haluat aloittaa oman blogin, kannattaa keskittyä aiheisiin, jotka ovat sinua lähellä, ja jotka kiinnostavat sinua. Blogi käsittelee usein jotain omaa harrastusta, koska kirjoittajalle on kertynyt tietotaitoa ja mielipiteitä jostakin vapaa-ajan aktiviteetista. Onkin tärkeää, että bloggaajalla on tietoa ja mielipiteitä aiheesta, koska muuten hänet saattaa yllättää sisältöpula.

Runsas sisällöntuottaminen onkin bloggaajan tärkeä ominaisuus. Bloggaaja tarvitsee hyviä kärkiä sisältöön, mutta myös täytesisältöjä blogin pitämiseksi aktiivisena. Aktiivisuus on myös bloggaajan perusominaisuuksia. Ei voi olla vakuuttava sisällöntuottaja lukijakunnan keskuudessa, jos blogissa ei tunnu tapahtuvan mitään, eli uusia postauksia ei ilmesty tarpeeksi säännöllisesti. Bloggaaja joutuukin usein miettimään, että mistähän sitä tänään kirjoittaisi. Silloin avainasemaan nousevat muistiinpanot ja ideat, joita on varastossa juuri näitä tilanteita varten.

magazine-elite