Bloggaus ammattina ja bloggarin työ

Useimmille bloggaus on harrastus, mutta se voi myös olla työ. Jotkut käyttävät ammattinimikkeenä bloggaaja. Heitä ei ole paljon, mutta heitä on kasvava määrä. Monet bloggarit ovat media-alan moniosaajia, he osaavat kirjoittaa, kuvata ja hallitsevat kuvankäsittelyn. Jotkut hallitsevat graafisen suunnittelun ja kuvankäsittelyn, mikä helpottaa blogien tekoa itse niin, ettei ulkopuolista työvoimaa tarvita.

On kuitenkin huomattava, että bloggaus on monen harrastus ja harvan työ. Bloggauksella on kuitenkin mahdollista ansaita hyvin rahaa. Yrityksille hyvin kirjoittava henkilö voi olla hyvin tärkeä työntekijä. Bloggaajilla on usein tärkeä merkitys mainonnassa, sillä heidän mielipiteensä saattavat vaikuttaa ostopäätökseen suuresti.

Bloggarit ovat usein erittäin suosittuja, joistakin tulee julkisuuden henkilöitä. Bloggarien mielipiteitä arvostetaan ja heitä jäljitellään. Bloggarit joutuvat myös arvostelun kohteeksi, onhan kyseessä julkinen toiminta, erityisesti jos henkilö kirjoittaa omalla nimellään. Moni saattaa suhtautua kriittisesti esimerkiksi siihen, että joku tekee rahaa kirjoittamalla kevyistä asioista, kuten ulkonäöstä ja matkailusta tai esimerkiksi tosi-tv ohjelmista.

Bloggaajan työssä olennaista on myös verotus. Bloggaaminen on yleensä palkkatyötä, eikä verottajan kannalta ole tärkeää onko bloggaaminen työ vai harrastus, kaikki tulot on ilmoitettava. Joskus bloggaaja saa palkkionsa myös tavaroina, myös tavarat on ilmoitettava verottajalle.

Jatkamme vielä seuraavassa osiossa bloggaajan työstä. Siinä esittelemme eri keinoja joilla bloggaamisella on mahdollista ansaita.

magazine-elite