Kuinka päästä alkuun bloggauksessa?

Moni blogi pyrkii herättämään keskustelua yhteiskunnassa. Blogien kannattajatkin pitävätkin blogeja erittäin demokraattisena keinona tuoda mielipiteitään esiin. Torille voi mennä tietysti huutamaan ajatuksiaan, mutta kovin moni meistä tuskin onnistuu tällä tavalla luomaan suurta kannattajakuntaa ympärilleen tällä tavalla, ellei sitten viihdetarkoituksessa. Ennen Internetiä yksi tapa oli esimerkiksi kirjoittaa lehden yleisönosastolle, mutta kaikkien tekstit eivät suinkaan menneet läpi lehtiin.

Monilla poliitikoilla on oma nettisivu tai blogi. Suomessa esimerkiksi Timo Soinin ploki on hyvin suosittu. Timo Soini esimerkiksi päivittää ajatuksiaan säännöllisesti kotisivuilla olevaan blogiin, jota hän kutsuu kansanomaisesti nimellä ploki. Aktiivisia blogien kirjoittajia ovat mm. Osmo Soininvaara, jonka ”Soininvaara.fi ” ( www.Soininvaara.fi) poliittinen blogi on yksi Suomen suosituimmista. Muita suomalaisia poliitikkoja, joiden blogit ovat olleet suosittuja viime vuosina, ovat muun muassa Li Andersson, Heidi Hautala, Alexander Stubb, ja Jussi Niinistö

Sivusto oikotiet kokoaa suosittuja poliittisia blogeja. Monet näistä ovat nimenomaan politiikkaa käsitteleviä, mutteivat välttämättä poliitikkojen kirjoittamia.

Suomen politiisen blogin kulttuuri on vielä varsin pienimuotoista verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltoihin. Yhdysvalloissa on myös normaalia, että poliittiset blogit voivat olla varsin provosoivia, jopa aggressiivisia. Esimerkkinä aggressiivisesta tyylistä sopii esimerkiksi Michelle Malkin. Hugh Hewitt, toinen konservatiivibloggaaja, on tunnettu rauhallisemmasta ja asiallisemmasta tyylistä. Italiassa Movimento di 5 stelle on haalinut kannatustaan pitkälle sosiaalisen media ja blogien avulla.

Trump on aktiivinen twiittaaja. Aina kuitenkaan sosiaalisen median näkyvimmät poliitikot eivät ole muuten kaikkein kuuluisimpia poliitikkoja. Esimerkiksi Suomessa keskustapuolueen Mikko Kärnä on eduskunnan näkyvin somepoliitikko. Hän saattaa julkaista päivässä peräti 50 twiittiä ja tähän vielä Facebook-päivitykset päälle. Hänen aktiivisuus on kannattanut ainakin siinä mielessä, että hän on Suomen vaikutusvaltaisin Twitter-poliitikko. Toiseksi vaikutusvaltaisin poliitikko on Juhana Vartiainen, hän löytyy sijalta 19. Kärnän Twitter-viestit sisältävät kuitenkin erittäin paljon ulkolaista materiaalia. 2017 Kärnä tuli tutuksi Kataloonian itsenäistymistä ajavien mielipiteiden tukemisesta.

Kärnä uskoo vahvasti Somen voimaan. Kärnä uskoo siihen, että sosiaalisen median merkitys vain korostuu tulevaisuudessa. Kärnän mukaan tulevien vaalien tulos ratkaistaan pitkälti sillä, että minkälainen läsnäolo poliitikoilla on sosiaalisessa mediassa. Kärnä korostaa keskustelun merkitystä, hän on sitä mieltä, että pelkästään mielipiteet eivät riitä. Kärnä vastustaa monien poliitikkojen tyyliä olla aktiivinen somessa ainoastaan vaalien aikaan.

Englannissa kuuluisia poliittisten blogien kirjoittajia ovat muun muassa Daniel Finkelstein, Anthony Wells ja Will Straw.

Poliittisen blogin kirjoittaminen on myös oma taiteenlajinsa. Moni sitä yrittää, mutta kaikki eivät onnistu. Monilla poliitikoilla ei ole juuri kokemusta blogeista, ja he aloittavat sen kirjoittaminen kun jo ovat politiikassa. Tärkeää on oikean alustan valinta. Hyviä ovat aiemmin käsitellyt WordPress tai Medium. Poliittisessa blogissa on myös tärkeää pyrkiä erottelemaan eri aiheet. Tämä siksi, että samaa lukijaa ei välttämättä kiinnosta lasten päivähoito ja eläkeläisten asiat.

Kopiointi ei tietenkään kannata. Kuitenkin, suosituimpia blogeja kannattaa tarkkailla ja etsiä niitä yksityiskohtia, joilla ne erottuvat muista. Monet menestyvät blogit herättävät keskustelua ja ehkä myös pahennusta. Menestyvä poliittinen blogi mainostaa itseään myös muualla sosiaalisessa mediassa. Samoin se on SEO-ystävällinen.

magazine-elite