Kirjoituskoneen valinta: mikset ostaisi käytettynä?

Vaikka otsikossa lukeekin kirjoituskone, sillä saattaa olla hieman vaikeaa kirjoittaa blogia nykypäivänä sen retroudesta huolimatta. Tarkoitus on puhua tietokoneista, joilla kirjoittaminen sujuu. Ei ole millään lailla outoa, jos blogin pitämisen vuoksi harkitsee uuden tietokoneen ostoa. Ensin kannattaa kuitenkin tutustua omaan tietokoneeseensa ja miettiä, löytyisikö vaikkapa lähistöltä jokin kansalaisopiston kurssi, jolla oppii hyödyntämään konettaan entistä paremmin ja tehokkaammin. Vaikka moni käyttääkin jo tietokonetta päivittäin, vanhat kunnon ATK-kurssit pitävät edelleen pintansa.

Jos kuitenkin päädyt hankkimaan uuden koneen, kannattaa miettiä mihin sitä loppupeleissä oikein tarvitsee. Kirjoittaminen ja tekstin tuottaminen ovat perusasioita kaikkien tietokoneiden kohdalla, mutta jos blogissa on paljon multimediatiedostoja kuten musiikkia, kuvia ja videoita, kannattaa etsiä sellaista konetta, jonka prosessori kestää vähän rajumpaa käyttöä. Keskivertobloggaajalle riittää usein ihan pelkkä kannettava, mikä tuo kirjoittamiseen paljon vapautta. Aina ei tarvitse olla omassa työhuoneessa tai kotona ylipäänsä, vaan hengentuotoksiaan voi päästä luomaan vaikka kahvikupposen ääreen kahvilassa. Vinkki: turisteille ja muille kahvilaharrastajille tarkoitetut Visit-sivut kokoavat usein lähialueen kahvilat helpoksi listaksi, jos haluaa tutustua tarjontaan.

Pöytäkoneiden suorituskyky on monta kertaa parempi, mutta niitä ei voi ottaa noin vain mukaan matkoille. Tablettien kohdalla asia on mutkikkaampi, sillä ne kulkevat mukana vieläkin helpommin kuin kannettavat, mutta niiden kanssa työskentely vaatii tablettikäyttöjärjestelmään totuttautumista. Niiden suorituskyky riittää vallan mainiosti, mutta paljon multimediaa hyödyntävä bloggaaja saattaa joutua alussa opettelemaan hieman enemmän kuin kannettavalla toteutetussa multimedian käytössä.

Tietokoneet ovat nykyään varsin tehokkaita ja helppohoitoisia laitteita. Niistä kannattaa pitää hyvää huolta, jotta niillä voi kirjoittaa mahdollisimman kauan. Pölyjen pyyhkiminen on se minimi, mitä pitäisi tehdä. Nykyään koneita ostetaan käytettyinä: idea on se, että ammattilainen huoltaa käytetyn koneen lähes uudenveroiseksi ja se myydään sitten vaikkapa sinulle huomattavasti halvemmalla kuin mitä se kaupassa maksaisi uutena. Varsinkin Applen macbook on suosittu johtuen sen pitkän käyttöiän vuoksi. Niiden huollot ovat verrattain helppoja, minkä jälkeen ne toimivat kuin suoraan tehtaalta tulleet, ellei mitään pahempia lommoja ole tullut. Macbookin voidaan myös nykyään asentaa Windowsin käyttöjärjestälmä rinnakkaisjärjestelmäksi, jos Applen oma macOS-käyttöjärjestelmä tuntuu vieraalta.

Käytettyjen koneiden myyjillä on laaja tarjonta sekä toisinaan myös aivan käyttämättömiäkin laitteita myytävänä. Ulkoisista, lähinnä esteettisistä, vioista myös ilmoitetaan tuotekuvauksessa avoimesti. Koneisiin myönnetään yleensä myös vuoden takuu, mikä tekee käytetyn ostamisesta käytännössä yhtä turvallista kuin uuden ostaminen – ja melkein puolet halvemmalla! Ja saahan kierrättämisestä aina myös hyvän mielen.

Tietokoneiden, niin kannettavien kuin pöytämallien, lisäksi samat myyjät ostavat tyypillisesti myös käytettyjä älypuhelimia ja tabletteja – ja myyvät niitä huollettuina eteenpäin. Tämä kannattaa pitää mielessä, ja tarvittaessa laittaa vaikka teknillinen puoli uusiksi: edullisesti, helposti ja ympäristöystävällisesti.

Ja mikäli sinulla on käytetty laite, kannattaa aina kysyä, voitko sinä myydä sen ja saada vaikkapa vähän allennusta seuraavalla ostokerralla. Laitteen lähettäminen myytäväksi on usein vieläpä ilmaista.

Koneen lisäksi myös blogin kirjoittajan on hyvä pitää huolta esim. huolitellusta kielestä, sillä mitä vähemmän tekstissäsi on kirjoitusvirheitä, sitä miellyttävämpää luettavaa se on. Tiesitkö, että Kotimaisten kielten keskus ylläpitää auttavaa puhelinta, jolta soittaja voi kysyä apua? Kuulostaa ehkä vähäiseltä, mutta säästää ihmeen paljon aikaa!

magazine-elite